+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Hírek
Sejtjeinkben a gyógyulás kulcsa

Egyre több szülő veteti le és tároltatja a gyerekének köldökzsinórvérből vett őssejtjeit. De vajon miért is? Egyáltalán megéri? Valóban fel lehet őket használni egy-egy súlyos betegség kezelésekor? Megoldás lehet mondjuk egy mozgásszervi problémára? Mi is az az őssejt és hol tart jelenleg a tudomány ezen a területen? A TV2 Tények riportja.

Bővebben
Őssejtalapú kísérleti Covid-gyógyszert hagytak jóvá Izraelben

Jóváhagyta az izraeli egészségügyi minisztérium a Bonus Biogroup vállalat MesenCure nevű, kísérleti szakaszban lévő gyógyszerének alkalmazását a súlyos Covid–19-betegek esetében.

Bővebben
Kincs, ami legtöbbször orvosi hulladékként végzi

Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről.

Bővebben
Volt diabétesz, nincs diabétesz – Az őssejtterápia segíthet?

Egyes cukorbetegségben szenvedő pácienseknél visszafordítható a diabétesz az őssejt-terápia segítségével – állítja egy új tanulmány.

Bővebben
Neked elmesélem – „Az Élet él és élni akar!”

Sokáig küzdött az ADHD okozta hátrányokkal, emiatt egykor kisegítő iskolába akarták küldeni. Most 34 évesen, a Czeizel Intézet klinikai genetikusa, aki egy egészségesebb jövőért dolgozik. Dr. Fekete Bálint András biztat, mesél, beavat. (Forrás: kepmas.hu)

Bővebben
Gyermekkori leukémia – Minden, amit a babát váró szülőknek tudniuk kell

A gyermekkori leukémia kockázata – mely a kicsik körében a leggyakoribb rákbetegség – sajnos nem alacsony. Mit tehetnek a szülők, hogy elkerüljék a vérrák kialakulását születendő gyermeküknél? (Forrás: napidoktor.hu)

Bővebben
Czeizeli örökséggel együtt jönne a genetika jövője a Citadellára

Az egyre idősebb korban vállalt gyerekek, a genetikai innovációk bátor használata és a saját labor jelentette gyorsaság négy év alatt megháromszorozta a Czeizel Intézet bevételeit. Merhala Zoltán és csapata nem állna meg itt: ha rajtuk múlna, évente több tucat magzatot mentenének meg a vizsgálataikkal. Vajon kimaradhat egy 2021-es egészségügyi sztoriból a koronavírus? Naná, hogy nem! (forrás: Forbes)

Bővebben
Hol tart most az őssejt kutatás?

A Kutatók Éjszakáján a Future Health Biobank vendégével, Prof. Dr. Ungár László szülész-nőgyógyász, onkológus főorvossal beszélgetett Merhala Viktória, a Czeizel Intézet Postnatal részlegének vezetője az őssejt kutatások jelenéről és jövőjéről.

Bővebben
Miért válhatnak az őssejtek az évszázad orvosi innovációjának alapjává?

Az alábbi rövid részlet 2020 január 16-án jelent meg az évente Davosban megtartott Világ Gazdasági Fórumon elhangzottakból.

Bővebben
Újabb mérföldkőhöz érkezett az őssejtkutatás

Őssejtek segítségével már különböző szervek is nyomtathatók. A 3D-s nyomtató ötvözése az őssejtekkel óriási potenciált rejt magában, és számos új betegség kezelésében jelenthet gyógymódot, vagy szolgálhat terápiás kezelésként. A TV2 Magellán című műsorában adott interjút Intézetünk őssejtforrásról tartott szimpóziuma után Prof. Sarkadi Balázs őssejtkutató, Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője, illetve az általa delegált Sean Murphy, a Wake Forest Egyetem kutatója.

Bővebben
A Future Health Biobank őssejt-mintát bocsájt ki csecsemőkori agykárosodás kezelésére!
Egy 3 éves kislány a csecsemőkorában kialakult agykárosdásának (cerebrális parézis - CP) kezelésére újszülött öccse köldökzsinórvér-őssejtmintáját kapta meg. Az őssejt-mintát a Future Health Biobank svájci létesítményében tárolták. 
Bővebben
A kérdés, amiről illik minden leendő szülőnek döntenie! - Interjú Merhala Zoltánnal, a Czeizel Intézet vezetőjével

Ma már szinte minden babvárás kapcsán felmerül a szülőkben a kérdés: levetessék-e gyermekük őssejtjeit, vagy ne! Ha máskor nem, a szülés előtt szinte minden egyes kórházban megkérdezik a kismamát, lesz-e őssejtlevétel. És bár a lehetőség lassan húsz éve adott Magyarországon, egyelőre továbbra is csak körülbelül a szülők tíz százaléka él ezzel a lehetőséggel. S hogy miért is lehet fontos az őssejt? – erről a kérdésről Merhala Zoltánnal, a Czeizel Intézet vezetőjével beszélgettünk.

Bővebben
Őssejtek a jövő gyógyászatának a szolgálatában!

Sajnálatos módon, hazánkban az őssejtek orvosi alkalmazásának megítélése meglehetősen ellentmondásos. Tulajdonítható ez elsősorban annak, hogy az orvosi szakma véleményformáló képviselői szkeptikusan, csakis a többszörösen bizonyított, a gyakorlatban már elterjedt eljárásokat látják alkalmasnak arra, hogy azokról a laikus közönséget tájékoztassák, és azokat a gyógyítás jövőbeni lehetőségeiként ábrázolják. 

Bővebben
Őssejtekből növesztett új immunrendszer lehet a Crohn-betegség új gyógymódja

Elindult egy új klinikai vizsgálat, amelyben őssejt-transzplantátumok segítségével gyógyítanák a Crohn-betegséget, az által, hogy a betegekben teljesen új immunrendszert építenek fel.

Bővebben
Dr. Paul Wotton – az őssejt-szektor legnagyobb előrelépéseiről

Dr. Paul Wotton - Ocata Therapeutics Elnök és CEO, „Válaszom talán kissé elfogult, de úgy gondolom, nem csak cégemnek, hanem általánosságban is áttörést jelent Dr Steve Schwartz és Dr Robert Lanza a Lancet orvosi szaklapban 2014 Októberében közzétett munkája, mely demonstrálja a humán embrionális őssejt eredetű retina pigment epitélium sejtek beültetésének hosszú távú biztonságosságát.”

Bővebben
A pajzsmirigy és dobogó szív létrehozása őssejtekből csak a kezdet...

Dr. David Pan - UK Regenerative Medicine Platform (UKRMP) Program menedzsere: „Az elmúlt év során számos összetett szervet állítottak elő laboratóriumi körülmények között, köztük működőképes pajzsmirigyet újraprogramozott kötőszöveti sejtekből, emberi embrionális őssejt-eredetű bőrsejtekből, és indukált pluripotens őssejtekből, nem is beszélve a dobogó szív létrehozásáról. Hosszú út áll még előttünk a teljes szervek kezelési célú pótlásáig, de a mostani eredmények remek kiindulási alapként szolgálnak, és felhasználhatóak lesznek a szervfejlődés és a betegségek tanulmányozására, illetve lehetséges gyógymódok kipróbálására.”

Bővebben
Őssejtekkel védekezhetünk a cukorbetegség ellen?

Az őssejtek felhasználása a cukorbetegség kezelésében már sok éve klinikai vizsgálatok tárgyát képezi. Mint a klinikai tanulmányoknál általában, az előrelépések mellett hátráltató tényezők is időről időre felbukkannak. Mindazonáltal most először láthattunk köldökzsinórvér őssejt transzfúziót egy páciensnél, annak reményében, hogy a kezelés megakadályozza az I-es típusú cukorbetegség kialakulását nála. 

Bővebben
Az emberi inzulintermelő béta sejtek előállítása őssejtből, a tavalyi év nagy bejelentése

Dr. Fred Miesowicz az Argos Therapeutics operatív vezetője „Tavaly jelentették be harvardi őssejt-kutatók (Dr. Douglas Melton), hogy emberi embrionális őssejteket használva alapanyagként, sikerült sejtátültetésekhez és gyógyszerészeti célokhoz elegendő nagy mennyiségben előállítani emberi inzulintermelő béta sejteket, melyek a legtöbb vonatkozásban megegyeznek a normálisan működő béta sejtekkel. Az egyes típusú cukorbetegség jelenleg körülbelül 3 millió embert érint az Egyesült Államokban, akik kezelése kb. 15 milliárd dollárt emészt fel évente.”

Bővebben
Az őssejtek szerepe a közgyógyellátásban - Perry Karsen

Perry Karsen CEO - Celgene Cellular Therapeutics (CCT) „Mivel a sejtterápiákkal végzett vizsgálatok már kezdenek a III. klinikai fázisba lépni, várhatóan a 2020-as évek elején már megjelennek ilyen kezelések a közgyógyellátásban.”

Bővebben
Híd az érzékeléshez, őssejtekből előállított idegekkel helyreállítható lehet a bénult végtagok érzékelése

Az utóbbi időszak nagyon termékeny volt a gerincszalag sérüléssel kapcsolatos őssejt-kutatások területén. Az Asterias Biotherapeutics biotechnológiai vállalat nemrég jelentette be, hogy az általuk folytatott klinikai tanulmány első, teljes gerincvelő sérüléstől szenvedő résztvevője átesett az embrionális őssejt-alapú kezelésen. A „teljes” olyan sérülést jelent, amelynél a sérülés helyétől lefelé elvész minden érzékelés és képesség a mozgásra.

Bővebben
Az őssejtek akár gyógyszerhatóanyagok vizsgálatára is alkalmasak - Dr. Brian Dickie

Dr. Brian Dickie A Motor Neurone Disease Association Kutatás-fejlesztési igazgatója: „Az Amiotrófiás laterálszklerózis esetében úgy gondolom ez az indukált pluripotens őssejt-vonalak (iPSC) előállítása és leírása volt (az iPSC-kről bővebben itt olvashat). Segítségükkel jobban megérthetjük az emberi betegségek kialakulásának folyamatát, új terápiás eljárásokat fedezhetünk fel, és lehetséges gyógyszerhatóanyagokat vizsgálhatunk nagy számban.”

Bővebben
Súlyos fejlődési rendellenességnél segíthet az őssejt-kezelés

Gyógyulást hozhat méhen belül egy úttörő műtéti eljárás és az őssejt-kezelés együttese nyitott gerincű magzatoknál.

Bővebben
Őssejtek és a kettes típusú cukorbetegség

A népbetegség gyógyításában ígéretes eredmények születtek.

Bővebben
Több csont és kevesebb testzsír

A mesenchymális őssejtek „átkapcsolásával" ez is lehetővé válhat.

Bővebben
Japán a köldökzsinórvér-sejtek visszaprogramozásával tervez új korszakot nyitni az orvostudományban

A távol-keleti ország egy úttörő projekttel kívánja elősegíteni új őssejt alapú terápiák kifejlesztését.

Bővebben
Gyógyulás az AIDS-ből: a „Berlini páciens” esete

Rezisztens donortól kapott őssejteknek köszönhetően küzdötte le a halálos kórt

Bővebben
Áttörés a köldökzsinórvér-őssejtek alkalmazásában felnőtteknél

A felfedezést, ami megnyithatja az utat a köldökzsinórvér széleskörű felhasználása előtt felnőttek gyógyításában is, egy kanadai kutatócsoport tette közzé nemrég a Science szaklapban.

Bővebben
Köldökzsinór-szöveti őssejtek a Graft-versus-Host betegség kezelésére

Az őssejt-transzplantációkat követő súlyos szövődményre a köldökzsinór-szöveti őssejtek hoznak enyhülést.

Bővebben
Negyvenegy millió dolláros tanulmány az autizmus őssejt-kezelésére

Idén Júniusban indult útjára az a nagyszabású klinikai tanulmány, melynek keretében 390 autizmusban szenvedő felnőttnél és gyermeknél tervezik vizsgálni a saját köldökzsinórvér-őssejtekkel történő kezelés hatásait. Ha a kutatás kedvező eredménnyel zárul, az forradalmasíthatja a napjainkban még gyógyíthatatlan idegrendszeri kórkép kezelését.

Bővebben
Sclerosis Multiplex: közelebb a megoldáshoz, mint valaha?

A betegség gyógyítására az őssejtkezelés nyújt reményt. A legújabb kutatások meglepő eredményeket hoztak.

Bővebben
Tények és tévhitek az őssejtmegőrzésről

Megkíséreljük eloszlatni az őssejtmegőrzésről a köztudatban élő gyakori tévhiteket, azért, hogy a leendő szülők megalapozott döntést hozzhassanak a baba őssejtjeinek tárolásáról.

Bővebben
A mesenchymális őssejtek szerepe

Az őssejtek képesek a testünk számos sejttípusává alakulni és regenerálni a sérült szö­veteinket, vagy akár helyreállítani beteg szerve­ink működését. Egyik figyelemre méltó fajtájuk, a többek között csont-, porc-, ín-, és izomsejtek létrehozására képes mesencymális őssejtek.

Bővebben
A köldökzsinórvér-megőrzés első negyedszázada

A köldökzsinórvér bankok mintáinak száma mára meghaladja világszerte a 600.000-ret, míg a több mint 80 betegség gyógyítására használt köldökzsinórvér-őssejt transzplantációk száma a 30.000-ren is túl jár.

Bővebben