+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Gyakran ismételt kérdések

kep_306x240px_gyik_306

Felhasználás esetén mennyi időn belül történik a minta visszaszállítása Magyarországra?

Amennyiben szükségessé válik a minta felhasználása, késlekedés nélkül intézkedünk a minta szállításának megszervezéséről. 

Az őssejt transzplantáció nem egy azonnali, hanem egy lépésről-lépésre megtervezett beavatkozás. A szállítás lebonyolítása érdekében együttműködünk és konzultálunk a terápiát végző kezelőorvossal, és a szakember által meghatározott időpontban szállítjuk a mintát. A minta rendelkezésre bocsátásának és az őssejtbeültetés időpontjának meghatározása a betegség típusától függően alapvetően a transzplantáció előtt szükségesnek vélt vizsgálatok és kezelések függvénye. A külföldi laboratóriumainkban (Svájc/Anglia) tárolt minta rendelkezésre bocsátása az őssejtterápia elvégzését nem késlelteti!

 

A szállítás során károsodhat a minta?

NEM.

Hivatalos nemzetközi engedéllyel rendelkezünk a biológiai anyagok szállítására (UN 3373, IATA 650-es csomagolási előírások). A szállítás során a minták SOSEM kerülnek röntgen átvilágítás alá.

Mindazonáltal a biztonságos, hőszigetelt, speciális hőmérsékletrögzítő eszközzel ellátott szállítókészletünk garantálja, hogy a szállítás az őssejtek számára optimális hőmérsékletben történik. Minden esetben a szállítás során állandó +4 és +40 Celsius fok közötti hőmérsékleten tartjuk a mintákat.


Hány egységben tároljuk a mintákat?

A köldökzsinórvér-őssejt mintákat minden esetben 2 egységben, osztott tasakban tároljuk.  A köldökzsinórt szöveti formában tároljuk 4 egységben. Emellett teszt-egységek megőrzése is történik, melyek szükség esetén bevizsgálhatóak anélkül, hogy a mintát felolvasztanánk.  

A több egységben történő tárolás előnye elsősorban, hogy növeljük a megőrzés biztonságát, másodsorban a tárolás módja lehetőséget nyújt - egy esetleges többszöri felhasználás esetén - a minta egységenkénti felolvasztására.


Miért érdemes a gyermekem köldökzsinórvér-mintája mellett a köldökzsinór-szövetet is megőrizni?

Gyermeke köldökzsinórvére nagyszámú vérképző őssejtet tartalmaz, míg a köldökzsinór-szövet egy másik típusú az ún. mesechymális őssejtek (MSC-k) gazdag forrása.  A minták együttes megőrzése révén biztosítható hogy több típusú és nagyobb mennyiségű őssejt álljon rendelkezésre. A köldökzsinórvér-őssejtek és a mesenchymális őssejtek együttes alkalmazása ígéretes módszer a transzplantációk sikerének növelésére.

A köldökzsinórvér is tartalmaz kis mennyiségben MSC-ket, de ezeknek az elkülönítése bonyolult. Ezzel ellentétben, a köldökzsinór-szövetből egyszerűen és 100%-os hatékonysággal izolálhatóak a mesenchymális őssejtek. Az MSC-k a kutatások eredményei szerint csont-, porc-, ideg-, zsír-, izom-, máj- és hámsejtekké is képesek differenciálódni; következésképp rendkívül ígéretes lehetőségeket tartogatnak a regeneratív orvoslás számára.

A köldökzsinór nem csak MSC-ket tartalmaz, nagy mennyiségben találhatóak benne ún. epithél őssejtek is. A köldökzsinór-szövet tárolása által mindezek az értékes sejttípusok megőrizhetőek.

Az FH Biobank a köldökzsinórvér megőrzése mellett a köldökzsinór-szövet tárolását is kínálja Önnek. Gyermeke köldökzsinórvérének és szövetének megőrzése révén Ön gondoskodik arról, hogy családja számára mindhárom őssejttípus kiváló minőségben elérhető legyen.

 

Mi történik, ha szükség van a tárolt mintára?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és adja meg a transzplantációt végző orvos és a kórház adatait. Ezt követően, mi közvetlenül konzultálunk a szakemberrel és megszervezzük az őssejt-minta szállítását az orvos által meghatározott időpontra és helyszínre. Amennyiben a megállapodásban meghatározott tárolási időszak során bármikor a minták kiadása a Gyermek kezelésének céljára szükségessé válik, a mintat díjtalanul a kezelés helyszínére szállítjuk.

 

A tárolási idő lejártát követően meghosszabbítható a minta megőrzése?

Jelenleg az FH Biobank kezdeti 20 vagy 25 évre tárolja a mintákat. A tárolási periódus végéhez közeledve értesítjük Ügyfeleinket, hogy nyilatkozzanak a minta további megőrzésével kapcsolatban. A minta tulajdonosa meghosszabbíthatja a minta tárolását. 

 

Mi annak a valószínűsége, hogy családtag felhasználhatja a mintát?

A levett köldökzsinórvér és szövet sejtjei 100%-os genetikai egyezést mutatnak a gyermeke szervezetével és a család többi tagja esetében is jelentős az ilyen őssejtek befogadásának valószínűsége. A gyermeke őssejtjeinek a megőrzése tehát nem csak a gyermek számára lehet előnyös…

 

Mi a teendő a mintával a levételt követően, amíg a futár át nem veszi?

A levétel után kérjük Önt vagy családtagját, hogy hívja mielőbb 24 órás mintaszállítás vonalunkat (+36 20 299 2129-es számon). A futár érkezéséig a mintát a kórházban szobahőmérsékleten, a mintavételi készletben kell tárolni. A saját fejlesztésű hőtartó készletünk biztosítja a legyűjtött mintának az optimális hőmérsékletet, ezért nincs szükség Ön által speciális környezetet teremteni.

 

Mely kórházakban van lehetőség a levételre?

Bármelyik szülészeti intézményben (kórházban) megtörténhet a köldökzsinórvér és a köldökzsinór-szövet levétele. Döntését az őssejtek megőrzéséről kérjük, tudassa szülészorvosával/szülésznőjével, hiszen ők gyűjtik majd a mintát gyermeke születését követően. A köldökzsinórvér/szövet gyűjtésre csak a szüléskor van lehetőség, ezért a mintavételi készletet mindenképp vigye magával a kórházba!

 

A születést követően mennyi időn belül ékezik a minta a laborba?

A szülést követően a minták a nemzetközi előírásoknak és szabályozásoknak megfelelően maximum 48 órán belül a laboratóriumunkba kerülnek.

 

Mennyi időn belül dolgozzák fel a mintát, miután megérkezik a laborba?

Miután a laboratóriumunkba érkezik a minta, azonnal elkezdjük annak feldolgozását. A feldolgozás eredményéről a szülést követően értesítjük Önt.

 

Miért térfogatcsökkentett mintát tárolnak a teljes vér helyett?

Az FH Biobank a térfogatcsökkentő eljárást használja a köldökzsinórvér-minta feldolgozása során, amely az őssejtbankok többsége által az alkalmazott módszer. Kérjük, tekintse meg összehasonlító táblázatunkat: térfogatcsökkentés vs. teljes vér.

Egyéb kérdése van az őssejtekkel kapcsolatban?