+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Hírek
A köldökzsinórvér-megőrzés első negyedszázada

A köldökzsinórvér bankok mintáinak száma mára meghaladja világszerte a 600.000-ret, míg a több mint 80 betegség gyógyítására használt köldökzsinórvér-őssejt transzplantációk száma a 30.000-ren is túl jár.

Több mint huszonöt év telt el az első sikeres köldökzsinórvér-őssejt átültetés óta. A nagy áttörésre egy párizsi kórházban került sor egy gyermeken, akinek nem sokkal korábban világra jött húga köldökzsinórvérével kezelték Fanconi anémiáját. A kistestvér egészségesnek bizonyult és megfelelő szövettípus egyezést mutatott bátyjával, ami alkalmassá tette, hogy őssejt donorként segítse annak gyógyulását.

A vért és immunrendszert létrehozó sejtek rendellenességeinek kezelésére már ezt megelőzően is alkalmaztak őssejt átültetést. Az ilyen beavatkozásoknál a hibás csontvelői sejteket kemoterápiával vagy sugárzással elpusztítják, hogy az így megtisztított terepet a donortól származó egészséges sejtek népesítsék be. Korábban a donor csontvelejéből egy altatással járó műtéttel nyerték ki az őssejteket. Mivel az akkor már évek óta zajló kutatások eredményei azt mutatták, hogy a köldökzsinórvér-őssejtek transzplantációknál megfelelő alternatívái lehetnek a csontvelői őssejteknek, a kórház vezetősége összeült megvitatni, hogy megkockáztassák-e elsőként alkalmazni az új módszert. Végül úgy döntöttek, megkímélik a donor gyermeket a tortúrától, ami a csontvelői őssejtjeinek kinyerésével járt volna, és ehelyett a születése után, mindenfajta kellemetlenség nélkül levett köldökzsinórvérét használják fel.

A beavatkozás sikerrel járt, és megindította a szemléletváltást, amely a köldökzsinórra már nem a születés után eldobandó orvosi hulladékként, hanem potenciálisan életmentő őssejtek gazdag forrásaként tekint. A köldökzsinórvér bankokban tárolt minták száma mára meghaladja világszerte a 600.000-ret, míg a több, mint 80 betegség gyógyítására használt  transzplantációk száma a 30.000-ren is túl jár. Mindeközben a sejtbanki szolgáltatások is sokat fejlődtek, nemzetközi szervezetek szabályozása alá rendelve a minták helyes feldolgozásának és tárolásának minőségi követelményeit.

A magas minőségi sztenderdek bevezetésében az FH Biobank élen jár. Cégünket 2002-ben alapították Angliában, és napjainkra Európa egyik vezető őssejtbankjává vált. Tárolóegységeink Svájcban és az Egyesült Királyságban a mérvadó nemzetközi szervezetek elismerésével és ellenőrzése alatt működnek, garantálva, hogy az általunk tárolt mintákat bármely kórház elfogadja, ha felhasználásuk szükségessé válna. Az FH Biobank ez évtől a hazai piacon is jelen van, és célunk, hogy a magyar családok számára is elérhetővé tegyük a legmagasabb színvonalú őssejtmegőrzési szolgáltatásokat.


Vissza a többi hírhez