+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Hírek
Tények és tévhitek az őssejtmegőrzésről

Megkíséreljük eloszlatni az őssejtmegőrzésről a köztudatban élő gyakori tévhiteket, azért, hogy a leendő szülők megalapozott döntést hozzhassanak a baba őssejtjeinek tárolásáról.

Napjainkban a magyar családok körülbelül 10 százaléka dönt úgy, hogy születendő gyermeke köldökzsinórvérét illetve –szövetét, a benne található őssejtek miatt egy erre szakosodott őssejtbank révén megőrzi. Teszik ezt abban a reményben, hogy a minta egy életmentő orvosi beavatkozáshoz szolgálhat alapanyagként, amennyiben a gyermek vagy egy vele megfelelő genetikai egyezést mutató családtag rászorulna a jövőben. E remények nem tűnnek alaptalannak annak fényében, hogy az utóbbi évtizedek intenzív kutatásai folytán a vérképző őssejtek transzplantációját immár több mint nyolcvan betegségnél használják bevett terápiaként, míg a mesenchymális őssejtek is számos gyakori autoimmun vagy szöveti regenerációt igénylő kórkép kezelésében bizonyultak hatékonynak.

E széleskörű gyógyászati potenciál ellenére akadnak, akik megkérdőjelezik a köldökzsinórvér magánúton, családi modellben való tárolásának hasznát. Elterjedt érv, hogy az őssejt transzplantációk leginkább genetikai okból eredő betegségeknél használatosak, amelyeknél a beteg saját őssejtjeivel történő terápia magában hordozza a betegség kiújulásának veszélyét. Ezzel szemben tény az, hogy szép számmal akad olyan kórkép, ahol az említett veszély nem áll fenn, sőt, Európában a legtöbb őssejtátültetés ma már autológ, vagyis magától a betegtől származó őssejtekkel történik.

Napjainkig már több mint 30.000 köldökzsinórvér-őssejt átültetés történt világszerte. Kétségtelen, hogy mivel az egy köldökzsinórvér egységben található sejtek száma behatárolt, ma még nem minden bevett terápiánál válthatóak ki velük a felnőtt forrásból származó őssejtek. Pedig ez a felnőtt sejtek donorra nézve veszélyes és kellemetlen kinyerési eljárása miatt kívánatos lenne. A korlát leküzdésére komoly és sok esetben sikeres munka zajlik, miközben megnyílóban van az út olyan betegségek saját köldökzsinórvérrel történő gyógyítására is, mint például az újszülöttkori agysérülés vagy az egyes típusú cukorbetegség, ahol az alacsonyabb sejtszám nem jelent gondot.

Sokan állítják, hogy Magyarországon egy közösségi őssejtbank alapítása jelentené az igazi megoldást a köldökzsinórvér megőrzésére. A közösségi modell jellemzője, hogy a szülő mintát az annak esetleges felhasználásához fűződő jogairól lemondva adományozza megőrzésre. Cégünk, az FH Biobank is egyetért egy hazai közösségi őssejtbank létrehozásával, mert elsődlegesnek tartjuk, hogy a lehető legtöbb értékes őssejt minta kerüljön megőrzésre. Működésünk, a világ 31 országát felölelő, tizenkét éves tapasztalata azt mutatja, hogy családi és a közösségi típusú őssejt megőrzés együttes létezése nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Mi az FH Biobanknál fontosnak tartjuk, hogy minden leendő szülő maga hozhassa meg a fontos döntést: a közösség számára adományozza, vagy családja számára őrzi meg gyermeke értékes magzati őssejtjeit.


Vissza a többi hírhez