+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Hírek
Sclerosis Multiplex: közelebb a megoldáshoz, mint valaha?

A betegség gyógyítására az őssejtkezelés nyújt reményt. A legújabb kutatások meglepő eredményeket hoztak.

Világszerte milliók életét keseríti meg a központi idegrendszer fokozatos leépülésével járó sclerosis multiplex. A betegség az idegpályákat védő, ún. velőshüvely károsodását okozza. Akárcsak az elektromos kábeleknek, az idegsejtek nyúlványainak is szükségük van megfelelő szigetelésre, hogy hatékonyan továbbíthassák az ingerületeket. Ezt a célt szolgálja a velőshüvely. Leépülésével az idegpályák ingerültvezető képessége csökken, vagy akár meg is szűnhet, vakságot és más súlyos tüneteket előidézve.

A sclerosis multiplex kialakulásának hátterében összetett, genetikai és környezeti okok állnak. A betegség feltételezhetően autoimmun eredetű, vagyis az idegrendszert a beteg saját immunsejtjei károsítják, melyek tévedésből az egészséges agy és gerincvelő ellen lépnek támadásba.

A sclerosis multiplexre jelenleg alkalmazott kezelési módok hatékonysága korlátozott.

Az őssejtek jótékony hatása a sérült szervek helyreállításában jól ismert. Több fajtájuk közül az orvostudomány leginkább a felnőtt csontvelőben és a magzati köldökzsinórvérben megtalálható vérképző- (hematopoetikus), valamint a felnőtt szövetekben és a köldökzsinór szövetes állományában egyaránt fellelhető mesenchymális őssejteket alkalmazza.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja mesenchymális őssejt-terápiával kísérelt meg javítani látásveszteséggel járó sclerosis multiplexes betegek állapotán. A betegek véráramába saját csontvelejükből kinyert és előzetesen felszaporított mesenchymális őssejtjeiket juttatták.
Az eredmények még az előzetes várakozásokat is felülmúlták: a kezelést követően nemcsak a betegek általános állapota javult, de fejlődött látásuk élessége, és a látóidegük is megnövekedett a terápia előttihez képest.1

Nemrég a neves svéd Karolinska Intézet is egy tanulmányt tett közzé a témában, mely egész Svédországra kiterjed. Ennek során az agresszív sclerosis multiplexben szenvedő betegekbe saját vérképző őssejtjeiket juttatták vissza, majd a kezelést követően öt évig figyelemmel kísérték a páciensek állapotának alakulását. Megdöbbentő módon, a kezelésen átesettek 68%-a tartósan mentesült a tünetektől, és összességében 87 százalékuknál sikerült megállítani a betegség súlyosbodását.2

Ezek a sikeres őssejt-kezelések reményt adnak a gyógyulásra azoknak, akik a csak a tüneteket enyhíteni képes gyógyszeres kezelésben részesülnek ma még.
 

FORRÁS

1: Connick P, Kolappan M, Crawley C, Webber DJ, Patani R, Michell AW, Du MQ, Luan SL, Altmann DR, Thompson AJ, Compston A, Scott MA, Miller DH, Chandran S. Autologous mesenchymal stem cells for the treatment of secondary progressive multiple sclerosis: an open-label phase 2a proof-of-concept study. Lancet Neurol. 2012 Feb;11(2):150-6.

2: Burman J, Iacobaeus E, Svenningsson A, Lycke J, Gunnarsson M, Nilsson P, Vrethem M, Fredrikson S, Martin C, Sandstedt A, Uggla B, Lenhoff S, Johansson JE, Isaksson C, Hägglund H, Carlson K, Fagius J. Autologous haematopoietic stem cell transplantation for aggressive multiple sclerosis: the Swedish experience. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2014 Feb 19.


Vissza a többi hírhez