+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

ŐssejtekŐssejt-szótár

Az őssejtek világában leggyakrabban előforduló kifejezések áttekintése

ABO vércsoport rendszer:

Az AB0-vércsoportot vörösvértestek felszínén elhelyezkedő bizonyos antigének jelenléte vagy hiánya határozza meg. Ha egy beteg vértátömlesztésben részesül, a donor és a beteg AB0-vércsoportjának kompatibilisnek kell lennie.

Allogén transzplantáció:

A transzplantációnak az a típusa, amely során a beteg szervezetébe átültetett őssejtek más személy (donor) szervezetéből származnak, aki lehet a beteg rokona (családtagja) vagy egy idegen személy is. Az allogén transzplantációt megelőzően a beteg egy előkezelésben (kondicionálásban) részesül, amelynek célja a beteg immunrendszer egészének megsemmisítése. A kondicionáló kezelés során leggyakrabban kemoterápiát és/vagy sugárkezelést alkalmaznak. Ezt követően kerülhet sor a donor sejtjeinek beültetésére.

Autológ transzplantáció

Az 'auto' kifejezés jelentése 'saját'. Az autológ transzplantáció során a beteg saját őssejtjeit használják a kezelésében. Az autológ transzplantációt megelőzően, hasonlóan mint az allogén átültetésnél, szintén szükséges a beteg kondicionálása. Annak köszönhetően, hogy a kezelés a beteg saját sejtjeivel történik - a HLA-antigének tökéletes egyezést mutatnak - így kilökődés nem fordulhat elő. Ezeket az átültetéseket gyakran alkalmazzák például bizonyos agydaganatok és számos nem öröklött betegség kezelésében.

Autológ reinfúzió

Olyan kezelés, amely során a gyermek saját köldökzsinórvérében található őssejtjeit használják fel az elpusztult sejtek pótlására és a károsodott szövet helyreállítására. Mivel ezek az őssejtek regeneratív képességekkel bírnak és a kilökődés veszélye sem áll fenn, több klinikai vizsgálat zajlik annak megállapítására, hogyan alkalmazható a reinfúziós eljárás például az 1-es típusú cukorbetegségben vagy agyi bénulásban szenvedő gyermek kezelésében. Az autológ és az allogén transzplantációkkal ellentétben, a reinfúziót megelőzően nem szükséges kondicionálást alkalmazni.

Graft versus Host betegség (GVHD):

Transzplantációkat követő esetleges szövődmény, melynek során a donorból származó immunsejtek megtámadják a beteg szervezetét. A GVHD kialakulásának veszélyét csökkenti a szövettanilag kompatibilis donor sejtek használata. Valamely családtag megőrzött köldökzsinór-őssejtjei révén nagy eséllyel lehet a beteg számára megfelelő donort találni.

Hematopoetikus őssejtek (HSC):

A köldökzsinórvérben található egyik őssejttípus. A hematopoetikus őssejtek vérképző sejtek, ezáltal képesek kialakítani vagy helyreállítani a vér- és az immunrendszert. A HSC-k számos betegség kezelésében bizonyultak életmentőnek, beleértve bizonyos daganatos betegségeket, immunhiányos állapotokat és vérrel kapcsolatos betegségeket. Számos köldökzsinórvér-őssejt felhasználásra irányuló klinikai vizsgálat zajlik, többek között az 1-es típusú cukorbetegség és az agyi bénulás kezelésében.

HLA-tipizálás:

A HLA-tipizálás során a donor sejtjein található markereket (jelző anyag) hasonlítják össze a recipiens (a befogadó) sejtjeivel. A beteg és a donor HLA markerei közötti nagymértékű egyezés csökkenti annak a kilökődés kockázatát, vagy annak a veszélyét, hogy a donor immunsejtjei megtámadják a beteg szervezetét a transzplantációt követően. Az allogén transzplantáció alapvető feltétele a kompatibilis donor megtalálása.

Humán leukocita antigének (HLA):

A humán leukocita antigének olyan fehérjék, amelyek a legtöbb emberi sejt felszínén megtalálhatóak. A feladatuk, hogy segítsék az immunrendszert a testazonos és testidegen sejtek felismerésében. HLA-antigéneket az ún. allogén őssejt átültetések során vizsgálják a beteg és a donor kompatibilitásának (egyezésének) megállapítása céljából. A megfelelő donorok megtalálására a "HLA-tipizálás" elnevezésű vérvizsgálat szolgál.

Köldökzsinór-szövet:

A várandósság időszakában a fejlődő embrió/magzat és az édesanya között a köldökzsinór teremt összeköttetést. A köldökzsinórban két artéria (köldökartériák) és egy véna (köldökvéna) fut, amelyeket az ún. Wharton-kocsonya vesz körül, mely egy rugalmas, zselés szövet. A kutatók hamar fölfedezték, hogy a köldökzsinór szövete gazdag forrása a mesenchymális őssejteknek, amelyek számos gyógyíthatatlan betegség kezelésének eszközeivé válhatnak.

Köldökzsinórvér:

A köldökzsinórvér a gyermek születését követően a köldökzsinórban és a méhlepényben maradt vérmennyiség. A köldökzsinórvér számos alkotórészből áll, beleértve a vörösvértesteket, a fehérvérsejteket, a vérplazmát, a vérlemezkéket, valamint őssejteket.

Megtapadás:

Az a folyamat, amelynek során a transzplantált őssejtek beilleszkednek a beteg szervezetébe és elkezdik az új egészséges csontvelő vér- és immunsejtjeinek termelését. A megtapadás a sikeres beültetés egyik jele.

Mesenchymális őssejtek (MSC)

Multipotens őssejtek, amelyek képesek számos sejttípussá fejlődni, beleértve például a csontsejteket, porcsejteket és zsírsejteket. A legfiatalabb MSC-k nagy mennyiségben a köldökzsinór szövetes állományát adó Wharton-kocsonyában és kisebb számban a köldökzsinórvérben találhatóak.  A köldökzsinórban rendelkezésre álló fiatal őssejtek nagyobb regenerációs képességgel bírnak, mint az élet későbbi szakaszában kinyert 'felnőtt' MSC-k, ezért a klinikai kezelésekhez használt MSC-k értékes forrását jelentik.

Polimeráz láncreakció (PCR):

A PCR a molekuláris biológiában alkalmazott eljárás, amely során egy DNS-darab enzimatikus megsokszorosítása történik, több ezer millió másolatot hozva létre az adott DNS-részletről. A technológia alkalmazható analízis céljából például egyes vírusok kimutatására. A PCR segítségével tisztázható, hogy a mintában jelen van-e a kérdéses mikroorganizmus.

Regeneratív orvoslás:

Az emberi sejtek pótlására, szövetek regenerálására, szervek helyreállítására irányuló terápia. Az orvostudomány ezen területének célja, hogy a betegségek kezelése során, a transzplantált őssejtek révén elősegítsék a szervezet saját regenerációra való készségét és a sérült szövetek és szervek visszanyerjék működőképességüket.