+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Őssejtek a gyógyászatban

kep_306x240px_ossejtek_a_gyogyaszatban2_306Az őssejtekkel végzett orvosi kezelések térhódítását óriási érdeklődés övezi. Ez nem is csoda, hisz az őssejt-terápiák révén gyakori, korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségek kezelésére nyílik lehetőség.

De mi az, ami különlegessé teszi az őssejteket és mi az őssejt-terápiák hatékonyságának titka?

Erre próbálunk választ adni az alábbiakban.

Hogyan alkalmazhatóak az őssejtek?

Az őssejt-kezelések több évtizedre visszatekintő története igazolja, hogy az őssejtek valóban életeket mentenek.

Az őssejt-átültetést igénylő betegek a csontvelőből, a keringő vérből vagy a köldökzsinórvérből juthatnak őssejtekhez.  Míg az előbbi két forrásnál az őssejtek kinyerése komoly kockázatokat hordozó beavatkozások útján történik, a köldökzsinórvér-őssejtek kockázattal és kellemetlenséggel nem járó gyűjtésére a gyermek születése utáni pillanatokban nyílik egyedülálló lehetőség. Ennek köszönhető, hogy a köldökzsinórvér-őssejtek alkalmazásának aránya fokozatosan teret nyer a másik két hagyományosnak tekinthető módszerrel szemben.

Attól függően, hogy az őssejtek forrását jelentő személy megegyezik-e a kezelésben részesülő pácienssel megkülönböztetünk allogén és autológ beültetéseket. Előbbinél, vagyis, ha a befogadó és az adományozó eltérő, a sikeres átültetés előfeltétele, hogy a sejtjeik felszínén található ún. HLA-molekulák (humán leukocita antigén) megfelelő egyezést mutassanak. Autológ transzplantáció alkalmával, mivel a kezelés a beteg saját sejtjeivel történik, kilökődés nem fordulhat elő. A betegség típusától függően, egyes esetekben az autológ, míg más esetekben az allogén transzplantációt részesítik előnyben. Európában az őssejt-átültetések nagyobb része ma már autológ.

Allogén beültetéseknél, a köldökzsinórvér-őssejtekkel szemben a befogadó szervezet kevésbé elutasító, mint a csontvelőből származó őssejtekkel, így nagyobb HLA-eltérés esetén is sikerrel járhat a beavatkozás. A közeli rokonok között magasabb a HLA-egyezés valószínűsége, így ez azt is jelenti, hogy a gyermek családjában jó eséllyel lesz olyan személy, akinek a kezelésére a gyermek őssejtjei alkalmasak lehetnek.

A bal oldali menüpontokban részletesen tájékozódhat a köldökzsinórvér és a köldökzsinór-szövet őssejtjei jelentette értékről és a köztük lévő különbségekről. Tekintse meg táblázatunkat, mely összefoglalja, hogy az orvostudomány, mely betegségeknél alkalmaz már ma is rutinszerűen őssejt-átültetést, illetve, hogy a jövőben, milyen új rendellenességek kezelésére nyílhat mód az őssejtek által.