+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

RólunkIgazgatónk

 

kep_306x430px_igazgatonk_306

A Future Health Biobank igazgatója, Roger Dainty, Nottinghamshire Lord-Főhadnagyától átveszi a Királynő nevében adományozott serleget.

A Future Health Biobank igazgatója: Roger Dainty, MBE

Roger Dainty a Future Health Biobank (1) 2002-es alapításától kezdve szaktanácsadó, majd 2006-tól a cég igazgatója. Ezt megelőzően a brit közegészségügyben és a Nottinghami Orvosi Egyetem molekuláris biológia és biokémia oktató- és kutatóképző programjában közreműködve épített sikeres karriert. Ennek során nyert finanszírozást egy rendkívül sikeresnek bizonyuló oktatási programhoz, amelynek keretében fiatal munkanélkülieket képeztek tudományos technikussá.

2012 decemberében Roger Dainty a Brit Birodalmi Rend tagja (MBE) kitüntetésében részesült a tudományos kutatásban és az oktatásban elért eredményeiért. A Brit Birodalmi Rend elismerése hűen tükrözi Roger Dainty életre szóló elköteleződését az Egyesült Királyság tudományos és oktatási tevékenysége iránt.

"Rendkívüli megtisztelő számomra, hogy ebben az elismerésben részesülhettem, és örömömre szolgál hogy egy olyan közösség tagja lehetek, akik rengeteget tettek és tesznek ma is a tudomány és az orvoslás fejlődéséért" - mondta Mr Dainty.

Mr Dainty jelenlegi munkája során is a tudományos kutatások elkötelezett támogatója. A Future Health Biobank által tárolt különböző típusú forrásokból származó őssejtek mind a tulajdonosának, mind pedig a családtagjai számára biztosíthat terápiás lehetőségeket.

Mr Dainty irányítása alatt az elmúlt négy év során a Future Health Biobank számos olyan kutatási projektet támogatott, amelyek elősegítik az őssejtkezelések hatékonyságának növelését. Ez magában foglalja a krioprezervációs eljárások optimalizálását, amelyek révén a sejtek életképessége javítható (2), valamint az őssejtek szaporítására vonatkozó technológiák fejlesztését (3), amelyek segítségével akár egy kis sejtszámú minta is felhasználható lehet transzplantációs célból.

Amellett, hogy a Future Health Biobank az ő irányítása alatt szerezte meg a HTA engedélyét és az MRHA akkreditációját, Mr Dainty munkássága révén a Future Health Biobank a köldökzsinórvér-őssejt minta tárolása mellett tovább bővítette szolgáltatási palettáját. A Future Health az első családi őssejtbank, amely köldökzsinór-szövet megőrzési szolgáltatást is nyújtja ügyfeleinek. A köldökzsinór-szövetben található mesenchymális őssejtek felhasználhatóak az izom-, ín-, porc- és csontszövet helyreállításához és a regeneratív orvoslás egyik legnagyobb potenciálját jelentik. A Future Health Biobank ezeken kívül 2011-től a fogból és a zsírszövetből kinyert őssejtek megőrzését is kínálja.

13_306
Az FH Biobank őssejtmegőrzési programjai 2014-től hazánkban is elérhetőek
(1) A Future Health Európa első akkreditált családi őssejtbankja, amely köldökzsinórvér és köldökzsinór-szövet megőrzési szolgáltatást is nyújt. A cég 2002-ben kezdte meg működését, és jelenleg több mint 50 országban kínálja szolgáltatásait, beleértve az Egyesült Királyságot. Az Egyesült Királyság legnagyobb családi őssejtbankjaként, a Future Health az ország Humán Szövet Hatóságának (HTA) teljes körű engedélyével és ISO 9001:2008-as tanúsítvánnyal rendelkezik tevékenységére vonatkozóan. Több mint 80.000 megőrzött mintájával, az FH Biobankot Európa legnagyobb őssejtbankjai között tartják számon. 2010-ben a cég elnyerte a rangos Queen's Award for Enterprise elismerést.

(2) A Newcastle-i Egyetemmel együttműködve, Colin McGuckin professzor közreműködésével

(3) A Loughboroughi Egyetemen GMP gyártási egységével együttműködve, Davis Williams Professzor és Dr. Rob Thomas közreműködésével