+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Köldökzsinórvér-őssejtek

kep_726x240px_ossejtek_a_gyogyazstaban_kolokzsinorver_ossejtek_726

A köldökzsinórvérben magas koncentrációban találhatóak vérképző, más néven hematopoetikus őssejtek, melyek kiváló alapanyagul szolgálnak az őssejt-transzplantációkhoz. E sejtek a vér- és az immunrendszer építőelemei.

Az vérképző őssejt beültetések gyakran a bevett kezelés részét képezik olyan betegeknél, akiknek a csontvelőben található, a vér- és az immunsejtek előállítását végző rendszere nem működik megfelelően, vagy életveszélyesen károsodott. Az ilyen beavatkozásoknál a hibás csontvelői sejteket kemoterápiával vagy sugárzással elpusztítják, hogy az így megtisztított terepet őssejt beültetés révén egészséges sejtekkel népesítsék be.

Először 1988-ban alkalmaztak sikerrel köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt. Az áttörésre egy párizsi kórházban került sor, egy Fanconi anémiában szenvedő gyermeken, akit nem sokkal korábban világra jött húga köldökzsinórvérével kezeltek.

Az eltelt több mint negyed század alatt a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása évről-évre dinamikusan nőtt, egyre több betegség kezelésében nyújtva valós alternatívát a csontvelőből nyert felnőtt őssejtekkel szemben. E növekvő igény látható azon is, hogy köldökzsinórvér bankokban tárolt minták száma mára meghaladja világszerte a 600.000-ret, míg az elvégzett transzplantációk száma a 30.000-ren is túl jár. Mindeközben a őssejtbanki szolgáltatások is sokat fejlődtek, nemzetközi szervezetek szabályozása alá rendelve a minták helyes feldolgozásának és tárolásának minőségi követelményeit.

Mindez bizonyítja, hogy az őssejtek olyan különleges "életbiztosítást" jelentenek, amely egy napon akár életet menthet. A köldökzsinórvér gyűjtése egy soha vissza nem térő lehetőség arra, hogy Ön megőrizze családja számára a benne található értékes őssejteket.