+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Köldökzsinór-szövet mesenchymális őssejtjei

kep_306x240px_msc_319A köldökzsinórvér vérképző őssejtjei mellett van egy másik őssejt-típus is a köldökzsinórban, amely kiemelt figyelmet érdemel, mivel az eddigi eredmények alapján a közeljövő talán legjelentősebb klinikai áttörései fűződhetnek hozzá. A mesenchymális őssejtekről (MSC) van szó, melyek többek között a köldökzsinór szövetes állományát adó Wharton-kocsonyában találhatóak nagy számban. Jellemzőjük, hogy képesek például a csont-, porc-, ín és izomszövet sejtjeinek létrehozására. A felnőtt szervezet szöveteiben az MSC-k osztódásukkal hozzájárulnak a szövetek belső egyensúlyának fenntartásához.

MSC-k a regenerációért

A fentiek mellett az MSC-k igen fontos segítő funkciót töltenek be a szervezet sérülést szenvedett vagy gyulladás alatt álló területein. Az MSC-k környezetük jelzéseire érzékenyen reagálva képesek sérült szövethez vándorolni, ahol regenerációt elősegítő és gyulladáscsökkentő anyagokat bocsátanak ki környezetükbe. Az MSC-ket sikerrel vetették be például szívinfarktus, stroke és májcirrózis következményeinek enyhítésére, valamint sebgyógyulás elősegítésére.

MSC-k az autoimmunitás ellen

Az MSC-k fontos eszközt jelenthetnek az autoimmun betegségek elleni küzdelemben is. Ilyen rendellenességek akkor alakulnak ki, ha az immunrendszer szigorúan hangolt működési rendjébe hiba csúszik, és az a szervezet saját sejtjei és szövetei ellen lendül támadásba. A kutatások szerint, az MSC-k képesek közvetlen kapcsolatba lépni az immunsejtekkel, és módosítani azok működését úgy, hogy az az autoimmunitás megszűnéséhez vezethet. Erről tanúskodnak azok a sikerek, melyeket 1-es típusú cukorbetegség, lupusz, rheumás ízületi gyulladás vagy Crohn-betegség MSC-kel történő kezelésében értek el.

MSC-k a sikeres transzplantációkért

Az immunrendszerrel való különleges kölcsönhatásuk, és regeneratív tulajdonságaik révén az MSC-kezelés elősegítheti a transzplantált szervek befogadását és azok transzplantációt követő felépülését. Veseátültetéseknél alkalmazott MSC-kezelés például nagyban hozzájárult a beavatkozások sikeres kimeneteléhez és a gyorsabb felépüléshez.

A csontvelőben az MSC-k együtt élnek a vérképző őssejtekkel. Feladatuk a vérképzéshez szükséges speciális környezet fenntartása. Ebből kifolyólag együttes transzplantációjuk a vérképző őssejtekkel, egy nagyon ígéretes módszer az ilyen beavatkozások utáni felépülés felgyorsítására, illetve az allogén transzplantációk után gyakran fellépő Graft versus host betegség megelőzésére.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az MSC-k regeneratív képessége a korral csökken. A felfedezés, hogy az újszülöttek köldökzsinór-szövete nagy számban tartalmaz az orvosi felhasználás szempontjából felbecsülhetetlen értékű korai mesenchymális őssejteket, feltámasztotta az igényt e sejtek hosszútávú tárolására. Figyelembe véve, hogy a köldökzsinór-szövet kizárólag a gyermeke születése utáni pillanatokban gyűjthető - a köldökzsinór-szövet megőrzése kétségtelenül életünk egyik legfelelősségteljesebb döntése.

A köldökzsinór-szövet gyűjtés egyszerű, fájdalommentes, non-invazív és a köldökzsinórvér levételével egyszerre elvégezhető.