+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Hírek
Negyvenegy millió dolláros tanulmány az autizmus őssejt-kezelésére

Idén Júniusban indult útjára az a nagyszabású klinikai tanulmány, melynek keretében 390 autizmusban szenvedő felnőttnél és gyermeknél tervezik vizsgálni a saját köldökzsinórvér-őssejtekkel történő kezelés hatásait. Ha a kutatás kedvező eredménnyel zárul, az forradalmasíthatja a napjainkban még gyógyíthatatlan idegrendszeri kórkép kezelését.

Az autizmus a szociális, kommunikációs kognitív készségek fejlődési zavarainak egy olyan skálája, mely egy egész életen át fennálló fogyatékos állapotot eredményezhet.

Az autizmusban szenvedőknek gyakran megoldhatatlan problémát jelent a társas kapcsolatok fenntartása, gondolataik kifejezése, vagy mások beszédének értelmezése. Viselkedésükre jellemző, hogy sokszor ismétlődő, sztereotip tevékenységeket végeznek, és ragaszkodnak az állandósághoz, a megszokotthoz, megnehezítve számukra az alkalmazkodást a mindennapi élet változásaihoz. Az autizmus.hu adatai szerint csak Magyarországon 60 000 valamilyen mértékben érintett személy élhet. Szomorú tény, hogy minden száz szűk értelemben vett autista gyermekből, csak kb. 5 válik önálló felnőtté.

Az autizmus jelentette teher óriási igényt támaszt egy olyan terápiára, amely hatékonyan képes enyhíteni a betegség tünetein. A megoldás azonban, még mindig várat magára.

A Scientific American tudományos szaklap nemrég számolt be egy minden eddiginél nagyobb klinikai kutatás elindulásáról, aminek során a köldökzsinórvér-őssejtekben található gyógyító potenciált igyekeznek kihasználni az autizmus ellen.

A projekt irányításával az őssejt-kutatások nemzetközi szaktekintélyét, Dr. Joanne Kurtzberg-et, a Duke Egyetem gyermekgyógyászat és patológia professzorát bízták meg. Dr. Kurtzberg szerint reményre adnak okot kutatócsoportjának korábbi felfedezései, mely szerint a bejuttatott őssejtek képesek belépni az agy szövetébe, és ott beágyazódva különféle feladatok ellátására szakosodott sejtekké válni. Feltételezése szerint, ezek az őssejtek jelzőmolekulákat is kibocsátanak, melyek a vérárammal utazva sérült vagy gyulladásos területekre is eljutnak elősegítve azok regenerációját, és új, korábban hiányzó kapcsolatok kiépítésére ösztönözve a sejteket. Ennek nagy jelentősége lehet az autizmusnál, mely okának az idegsejtek közötti hiányos kapcsolatokat tudják be.

A projekt mostani, első szakaszában 20, 2 és 5 év közötti autista gyermek kapja vissza infúzió útján a születéskor megőrzött köldökzsinórvér-őssejtjeit. Ezt egy 15 millió dolláros adomány fogja fedezni, a Marcus Foundation jóvoltából. A 41 millió dolláros összköltségvetésű, 5 éves projekt a későbbiekben olyan neurológiai kórképeknél is vizsgálni fogja az őssejt-terápia hatékonyságát, mint a stroke vagy az agyi bénulás.


Vissza a többi hírhez